Ajovoittaja 2009

Ajovoittaja 2009 Sakin Seili

Ajovoittaja 2009 Sakin Seili

AJOVOITTAJA 2009 HAILUODOSSA

Tämän vuoden Ajovoittajaan Hailuotoon matkasimme perjantaina 13.11. toiveikkain mielin. Tiesimme, että Sakin Seili on erinomaisessa kunnossa, kuten syksyn aiemmat kokeet jo olivat osoittaneet. Vaikka oli perjantai ja 13 päivä, niin uskoimme vahvasti menestykseen. Mukana olivat koiran omistaja/ohjaaja Eero Keränen, koiran mukana olevana tuomarina Ilmari Pulkkinen ja ylituomarin varamiehenä Erkki Savolainen.

Hailuodon Rantasumppuun kokoontuivat klo 16.00 mennessä edellisvuoden mestari ja lohkoistaan karsintojen kautta mukaan päässeet 12 beaglea. Jokainen koiran omistaja oli tietenkin vakuuttunut oman koiransa ajokunnosta ja mahdollisuuksista. Ajovoittaja on rotujärjestömme päätapahtuma ja ulkoiset puitteet pyritään aina järjestämään arvokokeen vaatimalle tasolle ja näin oli nytkin. Jo perjantai-iltana oli aistittavissa suuren urheilujuhlan ilmapiiri, joka on tietenkin omiaan lisäämään osallistujien jännitystä.

Kokeen aloituspalaverissa ylituomarin puhuttelun lisäksi julkaistiin lauantain osalta maastoarvonnan tulos. Paikallisen matsästysseuran puheenjohtaja esitteli siinä kaikki maastot ja viimeistään tällöin jokaiselle selvisi, ettei maastoissa ole pulaa haasteista. Jokaisessa maastossa löytyi merenrantaruovikoita ja ”kropeloteitä”(paikallinen nimitys sepelipintaisista teistä). Esittelyn mukaan valkoinen jänis makaa nyt aivan rantaviivalla, lähes läpipääsemättömissä kaislikoissa. Siinä sitten tutustuttiin seuraavan päivän ryhmään ja sovittiin lähtöajoista.Ilta jatkui vanhoja tuttuja tapaillessa ja uusia hankkiessa, normaalissa iloisessa kennelhengessä. Lisämausteen tapahtumalle antoi kokeen ajantasainen nettiseuranta, joka nyt järjestettiin Beaglein osalta ensimäisen kerran.

Lauantai valkeni pilvipoutaisena, muutaman asteen pakkaskelinä. Aamupalalla koiranohjaajat tunnisti parhaiten porukan hiljaisimpina, jännitys näkyi useimpien kasvoilta. Päivän mittaan selvisi joka ryhmälle, että miten hyvin osuivat oikeaan edellisillan maastokuvaukset ja jänisten makuupaikat. Valkoiset jänikset sinnittelivät viime tinkaan aivan vesirajassa sankan kaislikon suojassa ja nämä erikoiset olosuhteet vaikeuttivat selvästi ylösottoja. Myös ajossa jänikset käyttivät rantaviivaa ja nettikuvassa varmaan näyttivät laukkaavan suorastaan meressä.

Iltapäivän ja illan kuluessa ryhmät palailivat keskuspaikalle. Kuten aina ajokokeessa onni oli kohdellut ryhmiä hyvinkin erilailla ja koottuja selityksiä kuultiin. Myös tuloksia kertyi vähitellen taululle. Kun tuloslista vihdoin valmistui, niin meidän osalta se oli erinomaista katsottavaa. Seili oli komeasti piikkipaikalla reilulla erolla seuraaviin. Tähän mennessä kaikki oli mennyt juuri meidän ennakkosuunnitelmien mukaan ja tunnelma oli tietysti sen mukainen.

Lauantai-illan ohjelmassa oli normaalien rutiinien lisäksi juhlallinen jahti-illallinen, jossa kutsuvieraina nähtiin myös vanhoja veteraaneja. Oli ilahduttavaa nähdä, että myös ”Iso-Antti”, Antti Keskimaunu oli jaksanut tulla seuraamaan Ajovoittajaa. Hän on suomalaisen beaglehistorian elävä ilmentymä.

Sunnuntaiaamuna huomasimme aamuyöllä sataneen hieman lunta ja lämpötila nollassa. Ryhmät lähtivät vähitellen maastoihin ja jännittynyt odotus päivän tapahtumista voi alkaa.Pian selvisi, että lumisateen jälkeen jänikset olivat liikkuneet hyvin vähän, mutta ajo-olosuhteet parantuneet hieman. Tulostaso sunnuntain osalta muodostuikin erinomaiseksi ja arveltiin kisan kärjessä tiukkenevan. Illalla koeryhmien palaillessa kasvoilta heijastui jännittynyt odotus.

Jännitys pitkittyi, kun Seili ei olisi millään malttanut luopua ajettavistaan ja taisi molemmatkin erät mennä yliajalle. Tulostaululla näkyi Seilin ensimäisen erän minuutit ja laskeskelimme, että mestaruuteen riittää toisesta erästä 60 – 70 minuutin ajo. Vihdoin Seilinkin ryhmä saapui keskuspaikalle ja ensimäinen kysymys Erkalle oli tietenkin ne ajominuutit. No ajominuutteja oli hyvinkin rittävästi ja ylivoimainen voitto oli varmistunut.

Pääsimme todistamaan kainuulaista beaglehistoriaa ja ensimäistä meidän koirien saavuttamaa mestaruutta. Sakin Seili on Ajovoittaja 2009. Lämpimät onnittelut Erkalle, joka on tehnyt hyvästä koirasta erinomaisen. Tässä saavutuksessa näkyy myös kainuulaisen pitkäjänteisen kasvatustyön tulos, Sakin Seili on Erkki Savolaisen kasvatti ja timantti hänen kasvatustyössään.
Voimme sanoa, että Kainuussa on tällä hetkellä Suomen paras ajava beagle. Kun katsomme lisäksi taaksepäin lähihistoriaa, josta löytyy euroopanmestareita, maaottelumenestyjiä, Ajovoittajamitalisteja, vuoden eräkoiria ym, niin meillä on ehkäpä Suomen parhaat beaglet. Jatketaan edelleenkin samalla tinkimättömällä työllä beaglen parhaaksi. Toivoisin mahdollisimman monen beaglen saavan mahdollisuuden näyttää taitonsa myös ajokokeissa.

Terveisin: Ilmari